Natuurlijk maak jij in je restaurant, café of bistro het liefst alleen gebruik van verse producten. Maar nu, met de zomer op komst, zul je goed je best moeten doen om deze producten vers te houden. Het kan dan slim zijn om de producten voor te bereiden en dan in de vrieskast te bewaren. Zo'n vrieskast voorkomt bederf. In veel horecagelegenheden maken ze al jaren gebruik van een goede vrieskast. Denk dan aan verkopers van ijs, verpakt of vers. Een vriezer-vitrine zorgt juist voor meer ijsverkopen. De producten liggen dan uitgestald en goed zichtbaar. De klanten kunnen direct zien wat er allemaal is en dus een keuze maken.

Een vrieskast moet wel aan eisen voldoen

Niet iedere vriezer is geschikt voor de horeca. Je moet een horeca vrieskast echt aanschaffen bij een bedrijf dat er verstand van heeft. Je moet namelijk, vanwege de voedselveiligheid, alles monitoren. Wanneer is wat in de vriezer gegaan en op welke temperatuur is het ingevroren? Labelen is van essentieel belang en consequent zijn ook. Maar er is meer. Een vriezer moet goed schoongemaakt kunnen worden. Niet te veel opstaande randjes hebben waar vuil achter kan blijven hangen. Ook moet een vriezer snel ontdooid kunnen worden om deze goed schoon te kunnen maken.

Kies je voor een gesloten deksel of een glazen deur?

Staat je vriezer op een plek waar geen klanten komen? Dan is het vooral belangrijk dat deze zijn werk doet. Een vrieskast met een gesloten deksel is dan prima. Je kunt in zo'n vriezer van alles kwijt, al blijft het natuurlijk wel belangrijk dat je er voor zorgt dat de ingrediënten op de juiste manier worden opgeborgen. Staat je vriezer in het zicht van de klanten? En wordt deze gebruikt om je klanten een keuze te laten maken? Dan is het belangrijk dat er een glazen deur in zit. Dit is om te voorkomen dat de vriezer te warm wordt omdat de deur telkens lang open moet blijven staan. Met een glazen deur kunnen je klanten met de deur dicht al zien wat ze willen.

Test je spullen regelmatig

Dat geldt niet alleen voor je vriezers en je koelkasten. Maar het is wel belangrijk dat deze de temperatuur vasthouden waarop ze zijn ingesteld. Vriezen ze door? Dan kunnen ingrediënten beschadigd raken. Loopt de temperatuur op? Dan kun je, in het ergste geval, je complete voorraad niet meer gebruiken. Noteer, door de dag heen, reglamtig de temperaturen en zorg dat ook kleine schades zo snel mogelijk worden verholpen.