Waarom is een pizza bij de Italiaan altijd lekkerder dan een zelfgemaakte pizza? Zit dat 'm in de ingrediënten? In de bodem? Welnee! Het grote verschil is dat de Italiaan een echte pizza oven heeft. Dat maakt het grote verschil. Een houtgestookte pizza oven zorgt voor net die extra beleving en die heerlijke, krokante korst en knapperige bodem. Je hoeft echt niets anders te doen dan anders als je een pizza maakt, je hoeft alleen maar even een echte pizza oven aan te schaffen. En die zijn minder duur dan je zou verwachten.

Een pizza oven zet je in je tuin

Want een echte pizza oven is dus houtgestookt. Dat wil je niet in je huis. Het voordeel van een pizzaoven in je tuin is dat je veel vaker pizza zult eten, maar je kunt er ook gezellig met z'n allen omheen zitten. De oven wordt heerlijk warm en zal een aangename warmte verspreiden. Combineer dit met heerlijk eten en je avond kan niet meer stuk. Het is trouwens niet gezegd dat je deze oven alleen kunt gebruiken als je buiten gaat zitten. Ook in de winter is deze oven een aanrader. Je kunt er veel meer in bereiden dan alleen pizza. Ook stoofpotten en lasagne, spareribs en geroosterde groenten smaken veel lekkerder uit een houtgestookte oven.

Welk hout gebruik je?

Natuurlijk ga je voor schoon hout. Hout dat niet geverfd is, geen metalen bevat en ook zeker niet te veel hars. Je moet immers eten wat uit de oven komt, en dat moet wel zo gezond mogelijk zijn. Speciale houtblokken die je voor de vuurkorf of de open haard gebruikt zijn prima geschikt voor de houtgestookte oven. Aangeraden houtsoorten zijn esdoornhout, beukenhout en eikenhout. Maar met stip op één staat essenhout. Dit hout is hard, dus brandt het langzaam, het knettert niet en geeft geen nare geuren af. Zo zorg je voor de meest heerlijke maaltijden uit jouw eigen pizza oven.

Waar moet je verder nog op letten?

Zoals met alles is het erg belangrijk dat de oven op een veilige plek staat. Stabiel en buiten het bereik van kinderen. Zet er desnoods een hekje om om ongelukken te voorkomen. Ook is het verstandig om de pizza in de buurt van de oven te bereiden. Je hoeft er dan niet meer mee te lopen, dit voorkomt de kans op een struikelpartij. Dat geldt ook andersom: eet de pizza zoveel mogelijk in de buurt van de pizza oven. En vergeet geen ovenhandschoenen aan te trekken!