We zijn ons tegenwoordig steeds bewuster van gezond leven en gezond eten. Daardoor wordt er steeds minder vlees gegeten, vooral minder rood en vet vlees. Sommigen zijn vegetarisch gaan eten, anderen veganistisch of ze worden flexitariër. Dat wil zeggen vaker een vegetarisch (geen vlees of vis) of veganistisch (helemaal niets van dieren, dus ook geen zuivel en eieren) gerecht of tafel zetten en minder vaak vlees of vis. Daarbij wordt bij voorkeur wit mager vlees gekozen zoals kip of kalkoen, en verder vis zoals zalm. Voor een gezond én toch lekker eetpatroon is het handig om recepten te hebben van gezonde gerechten voor extra inspiratie.

Gelukkig wordt het steeds gemakkelijk om plantaardig te eten. De schappen in de supermarkt liggen vol goede vlees- en visvervangers. Sommige proberen zoveel mogelijk de smaak en structuur van echt vlees te benaderen. Handig voor degenen die nog in een overgangsfase zitten en eigenlijk gewoon vlees willen proeven. Erg leuk als aan tafel wordt gevraagd of het echt vlees is of vegetarisch, omdat ze het verschil niet proeven. Dan is de keuze voor de gezonde variant gemakkelijk gemaakt.

Lekker vegan recept

Niet iedereen vindt het gemakkelijk om plantaardig te gaan koken. Daarom is het fijn om over handige recepten te beschikken, zoals voor een overheerlijke vegan parelcouscous met rode bietjes en sinaasappel. Het gehakt is hierbij vervangen door vegan rulgehakt.

Andere vleesvervangers

Als je vlees en vis wilt vervangen in je maaltijd, moet ze zorgen dat je nog wel voldoende eiwitten binnenkrijgt. Deze eiwitten zitten onder andere in de hier bovengenoemde vleesvervangers. Maar je kunt ook kiezen voor paddenstoelen, bijvoorbeeld in een Italiaanse risotto. Of voor peulvruchten, daar zitten ook veel eiwitten in, bijvoorbeeld in kikkererwten. Je kunt hier eindeloos mee variëren. En wat dacht je van noten? Die bevatten ook veel eiwitten. Zorg wel dat je dan ongebrande en ongezouten noten eet, anders ben je alsnog niet gezond bezig omdat je teveel vet en zout binnen krijgt.

Als je geen vlees wilt eten maar niet veganistisch bent, dan kun je ook kiezen voor een eitje op zijn tijd. Lekker gekookt, gepocheerd, gebakken of verwerkt in een omelet of hartige taart.

Zo zie je, je kunt op veel manieren gezond eten zonder (te veel) vlees te eten. Aan jou de keuze hoe ver je dit wilt doorvoeren. Maar een paar keer per week je vlees of vis vervangen door een vegetarische of veganistische maaltijd is al een hele goede en gezonde start.