Heb jij wel eens nutella gegeten, of was jij je haar wel eens met een bekend merk shampoo uit de supermarkt? Dan heb jij palmolie gebruikt!
Misschien ben je het vaker tegengekomen en vraag je je af wat het nu eigenlijk is. Een van de bekendste producten waar palm oil in zit, is nutella. Eigenlijk zit palmolie in heel veel producten. Maar wat is het nu eigenlijk? In deze blog leggen wij het je uit.

Palm oil is een vegetable oil, een eetbare en plantaardige olie, afkomstig van de vruchten van de palm plant. Deze oliepalm groeit voornamelijk in Maleisië en in Indonesië, en gedijt het beste in zijn hete en vochtige klimaat. Palmolie zit eigenlijk in heel veel producten; zo zit het in wel 40% van onze huishoudelijke producten en heb jij waarschijnlijk op dit moment iets in huis waar palmolie in zit!
Het zit namelijk in koekjes, chips, nutella, maar ook in wasmiddel en shampoo. Palmolie wordt zelfs gebruikt als biobrandstof! Het is dus een super veelzijdige olie die voor vele dingen kan worden ingezet.

Hoe werkt palmolie?

Palmolie is net zoals kokosolie een olie dat voornamelijk bestaat uit verzadigde vetten. Deze tropische oliën staan er daarom ook bekend dat ze kleine beetjes vloeibare producten kunnen laten stollen. Je kunt er zo veel mee, dat de plant ontzettend populair is geworden. Gelukkig kun je van 1 oliepalm al vrij veel olie krijgen; wel 4000 liter! En omdat er zo'n enorme wereldwijde vraag naar is, creëert het veel banen voor boeren in tropische landen. Maar, dit moet wel duurzaam worden geproduceerd. Daar zijn nu strenge regels voor. Vroeger was het namelijk zo dat de regenwouden in de problemen kwamen doordat deze veelal gekapt werden om meer ruimte te maken voor landbouwprojecten, zoals voor het verbouwen en produceren van palmolie. Gelukkig is dat nu anders.

Duurzaamheid.

Zo zijn verschillende bedrijven waaronder Unilever en Wereld Natuur Fonds het initiatief 'Ronde Tafel Duurzame Palmolie' gestart. Deze houdt in de gaten hoeveel olie er wordt geproduceerd, hoeveel nodig is, en houdt het de ontbossing van het regenwoud tegen.
Op dit moment zet Nederland zich in voor 100% duurzame palmolie, en dat is heel bijzonder want wij zitten nu al op 90%! Nederland is dus hard aan het werk om op een eerlijke en groene manier palmolie te verkrijgen.
Wij moeten tegenwoordig goed op de wereld passen met alles wat er aan de hand is van virussen, tot ontbossing, tot het uitsterven van diersoorten. We leven duurzamer, groener, doen aan recyclen en gebruiken bijvoorbeeld geen plastic zakjes of rietjes meer.
Samen houden we de wereld gezond en kunnen we blijven genieten van zijn producten.