We praten nu al meer dan 20 jaar over klimaatverandering, en eigenlijk lijkt het alsof er nog niet veel verbeterd is en dit is frustrerend. Helemaal voor diegenen onder ons die al jaren proberen duurzaam en klimaatvriendelijk te leven. Het lijkt alsof het allemaal geen zin heeft. Een van de problemen is natuurlijk dat we een relatief klein land zijn en dat als individuelen de verbeteringen die we maken niet veel uithalen. Als we kijken naar de grote landen zoals India, de Verenigde Staten en China, daar leven zoveel meer mensen. En daarbuiten zijn er natuurlijk ook de gigantische corporaties die voor veel meer vervuiling zorgen dan individuelen in jaren kunnen besparen. 

Geld besparen

Maar dat dit frustrerend is betekent natuurlijk niet dat we moeten opgeven. Maar we kunnen als individuelen het spel van duurzaam leven wel beter spelen. Ik bespreek in dit artikel hoe je het beste duurzaam kunt leven in 2019. De eerste tip die ik wil geven is om duurzaam te combineren met besparen. Duurzaam en eco-vriendelijk leven wordt dubbel aangenaam als het ook nog helpt in onze portemonnee. 

Zeker als Nederlanders houden we ervan om te besparen. We kunnen daarom natuurlijk geld besparen en duurzamer leven door te letten op ons energiegebruik en watergebruik. Maar ook in de uitgaven die we doen aan dingen die plastic in ze hebben. Je kunt al een hoop plastic besparen door minder kant en klare maaltijden of drinkverpakkingen te halen. Eet vers en gezond en drink veel water. Dit is nog gezonder ook.

Koop duurzame producten

Zoals we al eerder bespraken is een van de problemen dat grote multinationale corporaties zorgen voor veel vervuiling. Het lijkt alsof we hier niks aan kunnen doen maar veel van deze corporaties verkopen hun producten natuurlijk aan ons. Je kunt daarom er beter voor kiezen om duurzame producten te kopen en op die manier bedrijven te belonen voor ecologisch duurzaam gedrag. Dit geldt voor vele verschillende industrieën. Zo kun je bijvoorbeeld kleding kopen die duurzaam geproduceerd is. Een fantastisch kledingmerk van eigen bodem is bijvoorbeeld studio anneloes. Dit kledingmerk produceert hun kleding op een duurzame manier. Dit kan een groot verschil maken. Veel grote internationale corporaties zijn al aanpassingen aan het maken om minder vervuilend te zijn. Een voorbeeld is McDonalds die in vele landen geen plastic rietjes meer gebruiken. Natuurlijk is er nog veel te verbeteren maar het is een stap in de goede richting.