“En als de koffiejuffrouw het wil, ligt alles stil”, zong VOF de Kunst in het nummer ‘Een kopje koffie’. In hoeverre klopt dit? Zijn wij echt afhankelijk van het heerlijke drankje? Wij zochten het voor je uit!

Wanneer we kijken naar de voordelen van koffie, springt één bestandsdeel er direct uit: cafeïne. Dit stofje heeft een aantal specifieke eigenschappen, die ons functioneren versterken. Zo zorgt cafeïne voor scherpte, verhoogt het de concentratie en vermindering van een vermoeid gevoel. Het zorgt ervoor dat we ons lekker en fit voelen. Dit is natuurlijk ideaal op het werk en draait de koffiemachine op tal van kantoren overuren.

Daarnaast biedt cafeïne ook voordelen op het gebied van gezondheid. Het stofje zorgt voor een versnelde hartslag en ademhaling en een verhoging van de lichaamstemperatuur. Daardoor gaat het energieverbruik omhoog, waardoor vetten sneller verbrand worden. Dit is vooral handig wanneer je wil afvallen. Cafeïne verkleint de kans op ziekten als huidkanker, chronische leverziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Bovendien verlaagt koffie het cholesterol en beschermt het de hersenen tegen  veroudering. Als laatste voordeel noemen we een belangrijk punt voor een groot aantal mannen. Cafeïne verlengt het leven van haarzakjes, waardoor je minder snel kaal wordt.

Wanneer we alle voordelen naast elkaar zetten, lijkt het alsof koffie alleen maar positieve effecten op onze gezondheid en ons functioneren heeft. Maar ook aan koffie zitten helaas wel wat nadelen. Koffie heeft namelijk een licht verslavende werking. Mensen die veel koffie drinken, merken negatieve effecten wanneer ze abrupt stoppen met koffie drinken. Veel gehoorde klachten zijn hoofdpijn en concentratieproblemen.

Deze klachten zijn wel eenvoudig te voorkomen door koffie met mate te drinken.  Zo profiteer je wel van de voordelen van cafeïne, maar de beperkte hoeveelheid zorgt ervoor dat je lichaam en geest niet afhankelijk worden.

Ook buiten de kantoren speelt koffie een grote rol met de opkomst koffiebars. De kansen voor ondernemers liggen hier voor het oprapen. In veel steden worden franchisenemers gezocht voor koffiebars.

Wanneer we kijken naar het citaat uit de hit van VOF de Kunst kunnen we zeggen dat er een goede kern van waarheid in zit. Koffie zorgt voor alertheid en draagt bij aan betere resultaten op de werkvloer. En zoals het voor bijna alles geldt: Drink met mate en je ervaar geen negatieve gevolgen voor je gezondheid.