Het is dagelijks een uitdaging om op een creatieve wijze maaltijden te bereiden. De geur van heerlijke kruiden wekken de zintuigen op en zetten die aan het werk. Variërend koken stimuleert je creativiteit en geeft voldoening als je elke keer erin slaagt om een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Inspiratie om te koken kun je halen uit diverse recepten die tegenwoordig op vele websites te vinden zijn.
Inspirerende thuisgerechten
Hier zijn enkele inspirerende thuisgerechten:
- Varkenssate met rauwkost
Voor dit recept heb je nodig:
250 gram varkenshaas
1 teentje knoflook
1 el zoete chilisaus
2 el ketjap manis
50 gram gezouten pinda
300 gram koelverse rauwkost Amsterdamse ui
250 gram koelverse komkommerrauwkost
250 gram saté saus van Wijko
- Snijd de knoflook fijn en de varkenshaas in blokjes. Marineer de varkenshaas met de ketjap, chilisaus en knoflook. Laat het voor een uur afgedekt in de koelkast staan.
- Als het vlees is gemarineerd kun je ze rijgen aan de sateprikkers. Meng de komkommerrauwkost met de Amsterdamse ui goed met elkaar en bestrooi het met pinda’s. Bak vervolgens de varkenssaté op de hete gourmetplaat voor vijf minuten. De saté is gaar als het van buiten bruin en van binnen rosé is. Heb je geen gourmet dan kun je de saté ook gewoon op de barbeque of op de grill doen. Je kunt een gourmet eenvoudig online bestellen.
- Volg voor het oplossen van de satésaus de aanwijzingen die op de verpakking staan en serveer de saté met de satésaus en de rauwkost.
Variatietip:
Je kunt de satesaus een fris accent geven door 2 halve perziken in blokjes te snijden en toe te voegen aan de saus.
- Zelfgemaakte falafel met couscous
De benodigheden voor dit recept zijn:
150 gram feta
300 gr couscous
200 gr granaatappelpitten
1 komkommer
paar takjes munt
paar takjes peterselie
1 grote aubergine
1 groente bouillonblokje
handjevol amandelen
170 ml Griekse yoghurt
Turks brood
Voor de falafel heb je nodig:
430 gr kikkererwten (uitgelekt)
2 tenen knoflook
2 uitjes ui
paar takjes peterselie
½ theelepel komijn
½ theelepel korianderzaad
2 eetlepels bloem
zonnebloemolie (om in te bakken)
snuf peper en zout
Snuf cayenne
Andere benodigdheden;
Keukenmachine
Bereidingswijze
- Mix de ingrediënten (behalve de olie en bloem) voor de falafel in een keukenmachine. Mix het niet te fijn.
- Voeg vervolgens de bloem toe tot het mengsel stevig is en maak er balletjes van. De balletjes druk je vervolgens plat en laat je opstijven in de koelkast terwijl je de couscous bereidt.
- Laat de couscous wellen in een pannetje met heet water en een bouillonblokje.
- De aubergine snijd je in blokjes en bak je ongeveer acht minuten in een pan met een beetje olie. Schep daarna de gebakken aubergine, plakjes komkommer, granaatappel pitten, munt, peterselie en amandelen door de couscous.
- Verhit olie in een pan en bak de falafel 3 minuten lang. Laat het aan beide zijden bakken totdat het goudbruin is geworden.
- De couscous kun je serveren met feta, de zelfgemaakte falafel, brood en wat yoghurt met een beetje olie.
Lekker eten hoeft niet altijd zoveel moeite te kosten. Gourmetten wordt steeds meer populair omdat je niet zelf hoeft te koken en het zorgt voor een gezellig samenzijn. Rauwkost met een gourmet vleesmenu van A tot Z maakt je gourmet- avondje geslaagd.
Comments by Chefkok