Eten en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kan elkaar aanvullen en de hele ervaring tot een hoger niveau tillen. Maar welke wijn neem je dan? Neem je rode wijn of witte wijn?

Een wijnkaart kan een behoorlijke jungle zijn voor de leek en vaak wordt er dan maar voor het bekende gegaan. ‘Doe maar de sauvignon blanc.’ Of ‘Doe maar de chardonnay.’ Niks mis mee natuurlijk, maar het is veel leuker om eens buiten de gebaande paden te gaan.

Dan komt het wijnarrangement om de hoek kijken. Een welkome oplossing voor mensen die weinig weten van het combineren van wijn en spijs en voor mensen die maar geen keuze kunnen maken uit al die verschillende wijnen op de kaart.

Hoe werkt zo’n wijnarrangement? Vaak krijg je bij elke gang een andere bijpassende wijn. Het leuke is dat je zo dingen proeft die je misschien niet eerder zou proberen. Als je met de auto bent of niet veel wil drinken, dan kun je ook gaan voor een Wim-arrangement.

Proeven

Hoe proef je die verschillende wijnen dan op een goede manier?
Lees hieronder drie handige stappen om wijnen te proeven.
Zoals gezegd bestaat het proeven van wijnen uit die stappen, namelijk kijken, ruiken en proeven natuurlijk.

Kijken
Zodra de wijn ingeschonken wordt, kan het stappenplan beginnen. Je kijkt naar de kleur van de wijn. De kleur geeft bijvoorbeeld aan welke druivensoort er is gebruikt. Ook geeft de kleur de leeftijd van de wijn aan. Je kunt dit het beste beoordelen wanneer je goed zicht hebt en je in goed licht zit. Het zonnige daglicht is uiteraard het best. Niks is lekkerder dan in de zon genieten van je wijntje.

Ruiken
Tweede stap is het ruiken van de wijn, helaas nog niet proeven dus.
Door het ruiken van de wijn kun je iets zeggen over het intensiteit van de wijn.
Houd het glas eerst een stukje verder van je gezicht vandaan, ruik je de wijn dan al, dan heb je een intense wijn te pakken met veel aroma’s.
Ruik je het niet, houd het glas dan dichter bij je gezicht. Wat ook helpt is het walsen van je wijn. Dit doe je door het glas langzaam rond te draaien. De aroma’s zullen eerder vrij komen.

Proeven
De laatste is de leukste stap is natuurlijk het proeven.
Het is natuurlijk verleidelijk om al die lekkere wijnen in een keer naar binnen te werken. Maar je zult pas echt genieten van de wijn als je rustig slokken neemt. Neem een kleine slok en laat de wijn goed door je mond gaan. Je zult op deze manier echt genieten van de aroma’s.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat je bovenstaande stappen niet allemaal door wilt nemen en meteen door gaat naar het proeven. Ieder op zijn eigen manier!